5 основни правила, за да бъдем успешни хендмейд творци

CREATIVNI

Хендмейд = Бизнес

Да творим с ръцете се, да бъдем хендмейд творци, при това успешни, никак не е лесно. В тази статия ще разгледаме какво всъщност означава да си творец, да изградиш свой бранд, да го развиеш и той да бъде успешен. 

Ръчната изработка започна да става все по-популярна и търсена през последните години. На хората започна да им омръзва масовата стока по магазини. Когато има повод за подарък, все повече започваме да се обръщаме към творбите ръчна изработка. И това е така, защото те са уникати. Това е най-голямото предимство на такъв вид подаръци. Индивидуални, персонализирани и неповторими. По този начин освен жеста на подарък към празнуващия, ние добавяме и съвсем лично отношение. Но нека погледне как всъщност творците достигат до техните клиенти.

5-основни-правила-за-да-бъдем-успешни-хендмейд-творци

  1. Превърнете хендмейд хобито в бизнес

Ако вие се занимавате с някакъв вид ръчно изкуство, то вие несъмнено обичате това изкуство. Доставя ви наслада и удовлетворение. Подарявате на приятели и близки хора ръчно изработени от вас подаръци. Вероятно сте започнали да го практикувате като хоби, за свое удоволствие и разтоварване от ежедневието. Ако отделяте непрекъснато внимание и време на това, което правите, то вие съвсем спокойно можете да го превърнете в бизнес начинание. Така ще съчетавате удоволствието със спечелването на пари. Но за да стане вашето хоби бизнес, наистина трябва да премислите нещата, преди да започнете. На първо място си отговорете на няколко въпроса – Готов ли съм да приемам и изпълнявам поръчки? Готов ли съм да спазвам поетите срокове? Готов ли съм да имам търпението и желанието, за да работя моето хоби професионално? 

Ако сте наистина готови – тогава нищо не може да ви спре!

 

 2. Създайте свой Бранд.

Тази стъпка е важна, ако смятате да се занимавате професионално с ръчна изработка и да печелите пари. Брандът е много важно нещо. Той дава идентичност на вас и вашите творби. Чрез бранда вие ставате разпознаваеми сред морето от творци. Обикновено брандът върви със съответстващо лого /картинка/ , което може да съдържа вашето име, изображение на дейността, името на бранда или каквото ви харесва на вас. Стига да бъде четлив и с ясно послание – тогава всичко е наред. Брандът можете да използвате, за да си направите например визитни картички, или опаковки за творбите ви, които ще изпращате в бъдеще. Някои творци практикуват и етикети с бранда си, поставени върху самата творба, ако тя позволява това.  Етикет, картонче, визитка, каквото и да е- важното е да оставите “подпис” на труда си. 

   

 3. Популяризирайте Бранда си.

Тази стъпка е най-трудната и отнема най-много време. Изискват се упорит труд, много търпение и вяра, че нещата ще се случат. Не се отказвайте нито за миг и вярвайте, че вашите творби ще намерят почитатели. Бъдете постоянни и упорити. Творете, споделяйте, показвайте, подарявайте, дори рекламирайте творбите си. Намерете и други творци от сферата на вашето изкуство. Споделяйте опита си и черпете от техния. В тази област думата “конкуренция” не е съвсем адекватна. Да, конкуренция има, но в малко по-различен смисъл. Клиентите които си поръчват хендмейд направени творби, обикновено разглеждат много преди да поръчат. И когато ги грабне нещо, не се двуумят. А за да бъдат грабнати, те просто трябва да бъдат докоснати от творбата. Точно това е магията на хендмейд творчеството. Тук идва моментът на въображението, усета, идеята на творбата и нейното изпълнение. Не забравяйте поговорката “За всеки влак си има пътници”. Именно заради това, ако започнете да създавате бранд- никога не се отказвайте. Работете без да спирайте и рано или късно ще намерите своите пътници. Най-важното – поддържайте един стил и дръжте на него. Останалото е въпрос на време. 

  4 .Дръжте високо нивото на Бранда си 

Трябва да държите нивото на бранда си непрекъснато високо. Не трябва да допускате той да бъде дискредитиран по никакъв повод. Спазвайте сроковете и уговорките за поръчките с клиентите. Не си позволявайте да отказвате поръчки /освен ако няма много уважителна причина/ или да разочаровате вашите клиенти. Запомнете, че 100 добри отзива от клиенти могат да бъдат смазани с един отрицателен. Това е много важно да се знае. Защото ако натрупате негативни отзиви и коментари, дори и в минимално количество, това дава отражение за всяка следваща поръчка или нов клиент. Сянката на подозрението се появява и трудно се изчиства.  

   5. Развивайте и разраствайте хендмейд бранда си

Не спирайте да търсите възможности да разрастнете бранда си. Мислете като бизнес предприемачи – търсете възможности и развивайте бранда. Търпението и трудът ви един ден ще се възнаградят. Трябва да сте наясно, че целият този процес отнема много време. Но ако сте отдадени и запалени по творчеството си – ще разберете. Мотивацията да творите трябва да е почти неизчерпаема. И нещо повече – трябва да имате и решение на въпроса “Ако получавам повече поръчки, отколкото мога да направя?”. Трябва да се мисли глобално и да бъдете подготвени за всякакви ситуации. 

Да имаш хоби, което да превърнеш в бизнес – е наистина голямо начинание. Но ако духът и сърцето ти са твърдо на позицията, че това е, което искате- пречки няма. Всичко останало е въпрос на търпение, организация и упорит труд. 

Не спирайте да творите и нека Музата бъде с Вас! 

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого