Хендмейд – от хоби до професия

CREATIVNI

Какво означава да си хендмейд творец?

Какво е Хендмейд? По старому това означава Ръчна изработка. Всяко ръкоделие, което е изработено на ръка, без машини и спомагателни уреди и инструменти, е ръчна изработка, или Хендмейд. Думата, която все повече навлиза в българската реч, идва от английските hand /ръка/ и made /правя, творя/ – направено ръчно. Последните години все по-често се употребява, наред и с много други чуждици. Дори творците на ръчната изработка започват вече да се наричат Хендмейдъри. 

Но нека оставим това настрана. Нека разгледаме какво носи в себе си това творчество. То носи в себе си няколко основни важни характеристики. На първо място то със сигурност е уникално и неповторимо. Човек не е в състояние на ръка да възпроизведе едно и също нещо два пъти, и то да бъде съвършено същото. Дори и да се опитваме да правим еднакви елементи и творби – те просто стават различни. Това важи за абсолютно всяка творба ръчна изработка. Картини, платна, скулптури, квилинг картички, декорации, пана, плетива, композиции – каквото и да е, то винаги има някакви разлики. Но точно те всъщност са онова, което отличава творбите от останалите масови продукти на пазара. Ръчно изработената творба носи част от духа на твореца, който я е създал. Творците влагат много в техните творби. Влагат въображение, усет, страст, емоция дори. Всички хендмейд творци са страстно запалени по изкуството, в което творят. Обикновено повечето започват като хоби творци. Творят за собствено удоволствие и разтоварване от ежедневния стрес. После постепенно започват да се усъвършенстват и да показват творбите си на приятели, близки, семейство. Подаряват творбите си. Подаряват винаги, когато има повод и го правят с любов. Това е магията на ръчното творчество. Да зарадваш някого с нещо, което е уникално и неповторимо и е направено специално за конкретния човек. Такива подаръци винаги носят заряда на личното отношение и внимание към човека. Те са персонални подаръци, ценни и ценени. 

хендмей-от-хоби-до-професия

И когато мине време, това хоби започва да се превръща в нужда. Нужда от творене. Творците се запалват все повече и повече. Започват да разгръщат своите възможности, започват да експериментират. Обогатяват знанията и уменията си. Дори има творци, които творят в няколко различни области на изкуството. Може да рисуват, но едновременно с това да правят и квилинг картички. А може и да плетат детски играчки, наред с това да правят декорация за събития. Комбинациите са всевъзможни. Изкуството няма лимити. Както и въображението. Това е безценно.

След като нуждата от творене е станала достатъчно мощна и завладяваща, се оказва, че творецът има натрупан голям брой творби, които за момента няма какво да прави. Поводите за подаръци на близките и приятели са далеч по-малко от създадените творби. Отделно от това, приятелите вече са виждали неговото творчество и често пъти са възкликвали колко е уникално и красиво.  И в този момент творецът си дава сметка, че би могъл да продава това свое творчество. Да, да го продава срещу пари. И не защото толкова има нужда от пари, а по-скоро, защото когато продаде творба – той ще е докоснал и непознати, чужди хора, с творчеството си. Той ще е допринесъл за радостта на други хора, а това чувство е неописуемо. Да знаеш, че някой човек ще зарадва друг с твоя творба- това е уникално. Не всеки умее да прави хендмейд творби. Не е проста работа. За да достигне до това ниво, творецът и прекарал огромно количество часове над своите творби. За да ги измисли, композира, изпълни и те да бъдат напълно завършени. Той е имал и немалко безсънни нощи, изхвърлени /бракувани/ творби, такива, които “не стават”. Той е похарчил много повече пари за материалите за хендмейд, с които твори, отколкото ще вземе от първите продадени творби. Реално мотивацията за ръчната изработка никога не е парична. Тя е емоционална, тя е свързана с душата на твореца. Свързана е с нуждата да се твори. По този начин творците изразяват себе си, своите мисли и чувства. И резултатите са видими, в крайната завършена творба. 

А когато, след първите продадени творби, се наредят още, и още, и започнат да идват поръчки за творби, тогава вече започва да става “работа”. Да имаш поръчки за творби, което все още не са създадени, това е огромен ангажимент и отговорност. Да ти се обадят и да поръчат да изработиш специален подарък за празник на някой човек, означава че ти се дават доверие и отговорност. Ти носиш отговорност за този личен подарък. Хендмейд подаръците са огромна грижа. Изпипването на всичко, до най-малкия детайл, е от голямо значение. Вълнението завладява изцяло твореца. И той твори с още по-голям размах. Това е прекрасно! 

Най-вълнуваща част от всичко е поднасянето на творбата. Емоциите, които предизвиква тя, са наистина големи. А когато творецът получи обратна връзка от клиентите си, това е неописуемо. Най-благата капка мед капва в сърцето на твореца. Затова, че е успял да изпълни поръчката и да предизвика силни емоции, това е безценно. Ето това е хендмейда. Ето това е магията на ръчната изработка. Веригата творец-творба-емоция.  Има ли я – изкуството е живо. Останалото, например парите, са подробности. 

В заключение можем да кажем, че всъщност да си хендмейд творец, не е просто професия. То дори не е точно професия. За да го практикуваш, трябва да имаш талант, време и огромно желание и търпение. За да си успешен творец и творбите ти да се търсят и продават, трябва да си упорит, търпелив, постоянен. Трябва да изградиш стила си и да го държиш на високо ниво. Нужно е да си напълно отдаден. След това, останалите елементи на този пъзел ще се наредят постепенно. 

Затова творете, радвайте света и хората с вашите творби ръчна изработка. И нека музата бъде с вас! 

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого