графити-фудожници

Стартира творческото преобразяване на подлеза към метрото на Централна автогара. Осем талантливи стенописци ще проектират идеите си върху една от „вратите“ към столицата.

В първите дни на август професионални български графити художници ще творят в подлеза, водещ към метрото на Централна автогара. Това са добре познатите в стрийт арта Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk. Всеки от тях има богат дългогодишен и интернационален опит в градското изкуство, а работите им греят върху стени и публични пространства на почти всички континенти. В рамките на графити арт фестивала „Graff Express“, организиран от фондация Visionary, те ще пресъздадат визуално своята интерпретация на теми, вълнуващи съвременния човек, забързаното ни ежедневиe, мултикултурното богатство на района и кръстопътното значение на локацията. Идеите им са обединени в обща концепция, курирана смислово и цветово на площ от близо 300 кв. м. Кураторът на мащабния стенопис е Николай Петров – Glow, чиято творба също ще бъде част от фестивала. Творческият бриколаж, чието създаване е подкрепено от Столичната община чрез програма „Европа“ 2020, ще бъде завършен на 13 август и представен в онлайн тур, в който някои от самите художници ще разкажат повече за произведенията си.
Дотогава, предвид пандемичната ситуация и с оглед на безопасността на артистите и посетителите, организаторите апелират да няма струпване на зрители в подлеза. Самите художници ще рисуват по график, така че да се минимизира присъствието на хора на едно място. След 13 август всеки е добре дошъл да разгледа творбите, които ще се превърнат в трайна част от все по-богатия софийски стрийт арт.
Макар че съвременното изкуство трудно се поддава на описание и отваря широко поле за индивидуална интерпретация, със следващите няколко реда ще се опитаме бегло да загатнем посоката на творческата мисъл на всеки от участниците в рамките на фестивала.
В типичния си илюстративен и сюреалистичен стил графити дуото Arsek и Erase ще пресъздадат върху стените на подлеза забавни типажи от човешкия и животинския свят, гонещи „последния“ експрес към незнайни приключения. Sten, чийто почерк се отличава с фантастични и митологични същества и тотеми, ще развихри спрейовете в създаването на характерен триизмерен обект, този път с централно изображение на нинджа мудра, която отключва вътрешната силата. Сключването на пръстите на ръцете в тази форма е мощно послание, което е в центъра на подлеза и обединява всички визуални идеи на дългата стената.

Човекът, разкъсан между „умните“ устройства, свръхинформацията и неуморно разпъван от професионалния и личния живот е творческата посока, която ще развие графити художника и татуист EPIK.
Разпознаваемият стил на JahOne няма да остане незабелязан и този път. В рамките на „Graff Express“ художникът отдава почит на културното многообразие, съпоставяйки два свята, пресъздадени чрез образите на жени от различни етноси, представени рамо до рамо чрез два различни занаята.
Нежното присъствие на фестивала в лицето на съвременната художничка Mouse ще ни потопи визуално в един мечтателен и магичен свят на интернационални приятелства, свръхестествени създания, необичайни природа и градски пейзажи.
Кураторът на изложбата Glow и художникът татуист Kotk ще представят триизмерни изображения, демонстрирайки висш пилотаж в класическия типографичен графити стил. Всеки от тях ще приложи забележителните си умения да използва в хармония цветовите гами, създавайки красиви преливки от множество ярки нюанси в 3D форми.


Нетърпеливи да видим завършената творба и отзивите на зрителите, ние от фондация Visionary и участниците във фестивала, ви каним да се присъедините към нашия онлайн тур на живо на 13 август из обновеното пространство! Следете фейсбук и инстаграм @graff.express, за да не изпуснете live stream събитието.


Проект Стрийт Арт Фестивал “Graff Express” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от Фондация “Вижънъри” в партньорство с Район “Сердика”. Проектът се изпълнява със съдействието на Loop colors, Мегахим и Декоратор, Rush street life store.

Снимките от процеса са предоставени от фондация „Visionary”.
Фотограф: Михаела Драганова

Нека музата бъде с Вас!


Creativni

Аз съм инициаторът на този проект, като същевременно съм и една от вас - творец. Обичам всичко, което е хармонично, красиво и направено с ръце.