Скъп ли е скъпият подарък?

CREATIVNI

Как оценяваме подаръците?

Всеки е получавал подаръци и всеки и подарявал. Но какво всъщност представлява подаръкът и каква е неговата цел? Когато поднасяме подарък обикновено целта е да зарадваме някого с нещо подарено от нас. Подаръкът цели да донесе радост, изненада и да остави спомен. Жестът на подаряването идва от сърцето. Поривът идва отвътре, от душата. Това се отнася за искрените жестове и винаги проличава дали подаръкът е избран с мисъл или е подарен по задължение. 

скъп-ли-е-скъпият-подарък

Кога и защо подаряваме подарък?

Поводите за подаряване на подаръци са безброй. Рождени дни, имени дни, Коледа, Нова година, Дипломиране, Празник на Детето и така нататък. Непрекъснато има поводи. Но подарък може да се подари и без да има повод. Просто така може да решите да подарите нещо на някого. Желание да дарите може да ви сполети спонтанно. Изведнъж може да ви се прииска да зарадвате някого. Тоест чувството, което този подарък ще събуди ви задвижва. Емоцията – тя е двигателят. Има една стара притча за едно момиче и една тюркоазена огърлица, която много нагледно разказва за естеството на подаръка. За желанието да зарадваме някого, когото обичаме и ценим. Но освен за самият акт на подаряване, тази притча ни учи и на това каква е стойността на подаръка. Стойността изразена в пари и стойността изразена в емоция. Колко е скъп подаръкът зависи от това колко е скъпо чувството ни и човекът, за когото мислим.

Скъп или евтин подарък?  

Както вече казахме, стойността е относително понятие. Най-важното е подаръкът да бъде подарен от сърце, от душа. Няма гаранция, че един скъп на пари подарък ще се превърне непременно в скъп спомен. Много пъти нещо дребно и евтино може да остави трайна следа, далеч по-ярка от скъпите подаръци.

 Всеки обича да получава подаръци. От малкото дете до най-възрастния човек. Това е безспорен факт. На всеки душата се стопля от получаването на нещо даром. Има и случаи обаче, когато подаръкът “не е на място” и не събужда топли чувства. Обикновено това са подаръците подарени по задължение, по протокол. Те не будят чувства и не оставят следи. 

Ръчно изработен подарък?

Това е един прекрасен вариант. Защото ръчно изработеният дар съдържа както самата идея, също така в него са вложени време, мисъл, любов, старание, въображение. Да се изработи нещо на ръка – това е уникално. Ръчното творчество е магнетично точно поради това, че е уникално и неповторимо.

Ръката на творящия не може да възпроизведе едно нещо два пъти и то да бъде напълно еднакво. Всеки отделен продукт е неповторим, уникален и единствен. Ако вие не сте в състояние сами да изработите този подарък, можете да се обърнете към творец. Той ще обсъди с вас идеята и след това ще впрегне въображението и таланта си и ще изработи за вас този уникален подарък. По този начин вие ще поднесете нещо оригинално, в същото време ще сте подпомогнали твореца. Ръчно изработени подаръци могат да бъдат от всякакво естество- сферите на творене са безброй. Напоследък хендмейда набира голяма сила и популярност. Именно защото хората осъзнават, че да се подаряват банални подаръци вместо уникати, не си заслужава. Уникалните подаръци подчертават чувството и емоцията. Когато ви подарят нещо направено специално за вас, чувството е много по-силно. И тук не става въпрос за парите. Те са относително понятие. Можете със съвсем скромен бюджет да постигнете нещо запомнящо се и будещо топли чувства. Достатъчно е да знаете какво точно искате. От там нататък творците ще ви помогнат да осъществите идеята си. 

Важното е да вложите чувства и емоция. И … подарявайте подаръци! С повод и без повод. 

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого
Категории: Блог статия

Creativni

Аз съм инициаторът на този проект, като същевременно съм и една от вас - творец. Обичам всичко, което е хармонично, красиво и направено с ръце.