Ръчна изработка – наистина ли е 100 % ръчна?

CREATIVNI

Ръчна изработка?

Как да познаем дали един продукт е наистина ръчна изработка? 

Това е въпрос, който сигурно вълнува много от нас. В последно време все повече продукти се рекламират като ръчна изработка, с цел да се повиши вниманието и интереса към продукта.

ръчна-изработка

Защото всъщност Ръчната изработка оскъпява продукта и го прави уникален и търсен. Тоест това е едно положително качество. И ако продукта го притежава – то това ще доведе до повече продажби. За съжаление обаче и има и спекулации именно с тази квалификация. Разни продукти, които що годе приличат, че може да са изработени на ръка, всъщност са си масово производство. Естествено този вид производство залива пазара и идва най-вече от Китай. Дори и изконната българска традиция – Баба Марта, не е подмината от китайските изпълнения на българските традиционни мартеници. Това донякъде е повод за дълбоко съжаление. Не стига, че не са изработени на ръка, както повелява традицията, ами са и сериозно видоизменени. Срещаме дори безобразни комбинации на цветове и материали, които са изцяло извън традицията. Но тук трябва да се намесим с нашето чисто потребителско мислене – щом купуваме, ще се продава. Тоест, ако се наблегне на традицията и не се купуват китайски имитации, вероятно вносът ще намалее, ако не спре напълно. 

Като цяло ръчната изработка е за ценители. Хора, които биха оценили качествата и красотите на който и да е ръчно изработен продукт. А това дали той е наистина направен на ръка – може лесно да бъде проверено. 

Първото нещо, което можете спокойно да проверите и профила на твореца, ако пазарувате през интернет. Обикновен творците имат свои почерк, стил и облик на творбите. Те творят в едно изкуство, най-много две. Рядко ще срещнете творец, който да предлага едновременно плетени играчки, заедно с украси от цветя примерно, и към тях Скрапбук албуми. Просто е малко неестествено. Ако сте харесали някоя конкретна творба, преди да я поръчате, разгледайте и останалото творчество. Така ще добиете ясна представа за цялостната работа на твореца. Ако има оставени отзиви от други негови клиенти – още по-добре. 

Външната визия на творбата – винаги има несъвършенства. 

Ако се вгледате в детайлите на творбата и имате око да забелязвате подробностите – ще намерите със сигурност несъвършенства. Няма човешка ръка, която да е способна да направи всяко едно нещо напълно точно, еднакво, право, симетрично и т.н. до последния милиметър. Ако сте си поръчали примерно Поздравителна квилинг картичка и се вгледате – ще откриете че елементчетата, от които е създадена не са напълно еднакви. Това важи за всяка една творба. 

Луксозните маркови продукти с елементи на ръчна изработка. 

Тази група продукти правят изключение от правилото. Защото те са хибриди. Дизайнерските дрехи, обувки или аксесоари, които са шити и сглобявани на машина, но са избродирани примерно на ръка, са такива продукти. Могат да бъдат украсени след като са машинно изработени. И точно тази ръчна украса и допълнение към визията, ги прави уникални и различни. Именно защото отново идва момента на това, че един елемент не може да бъде повторен абсолютно точно много пъти. Луксозни дамски чанти от естествена кожа могат да се нарекат уникални поради факта, че са изработени от ръцете на шивачите и са добавяни други елементи на ръка. Дори и да има машинна работа, важното е, че има и ръчен труд. А той е ценен. Той дава акцента, завършека, чара на продукта.

Ръчната изработка добавя висока стойност на всеки продукт. Ако има вложена ръчна работа- това отличава продукта от всички други. При всяко положение, ние от Креативни приветстваме всякакъв вид ръчна работа- било като хоби, било като професия.

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого