Творец

Пепа Върбанова

Пепа-върбанова-креативни

Основни контакти:

За мен:

Здравейте, казвам се Пепа Върбанова. Обичам ръцете ми да са винаги заети, занимавам се с ръкоделие от дете. Оценявам всички ръчно изработени творби, защото те са уникални, красиви и с душа. През различни периоди от живота си съм се занимавала с различни неща - плета на една и две куки, кроя и шия, бродирам, но най-дълго и най-често се завръщам към совалковата дантела, наречена "фриволите". По същество „Фриволите" е уникална техника за плетене, много рядка и малко позната в България, но изключително фина и красива. Известна още като Tatting /Фриволите/, в момента е една от най-горещите тенденции в ръкоделието и това се дължи на факта, че всичко е направено на ръка с малка совалка, с която се правят възли. Възелът е деликатно упражнение, което изисква точност и последователност. Всеки майстор работи много индивидуално и в действителност да се направят две абсолютно еднакви мотива намалява до нула. Думата Tatting – Фриволите идва при нас от Франция и се превежда като „светлина" („празно"), тъй като структурата на дантела е с много дупки и „очи". Но от къде всъщност идва техниката фриволите не се знае със сигурност. Много вероятно е тази дантела да е измислена от различни народи самостоятелно, тъй като способността да се завърже възел е разработена в древни времена. Тази дантела е предмет на широко народно творчество. С нея са се правили маншети, яки, престилки, салфетки. Фриволите е особено на мода през XVII век. Конците за плетене са много, с различна текстура и дебелина. За фини покрития е използвана коприна, злато и сребърна нишка. Чанти, ръкавици, чадъри, пелерини и други аксесоари са основните атрибути, с които една дама се е представлявала в обществото. За изработването на дантела с техниката фриволите се изискват минимум инструменти (совалка, игла, кука, конец) и максимум търпение, така че всеки начинаещ трябва да избере совалка, с която да му е най-удобно да работи. Що се отнася до конците, те могат да бъдат много различни, но е важно да се знае, че колкото по-тънка е преждата, по-нежна и ефирна е дантелата. Използвайки само совалка, с възли, вплитайки мъниста и камъни, можете да създадете невероятно красиви и уникални модели. Преминах през салфетки, покривки и яки и от около десетина години се опитвам да правя и бижута, които искам да представя пред вас. Можете да откриете мои неща и на страничката ми във фейсбук

Категория:

Поръчки:

Ако някой си хареса и пожелае някой модел може да се свърже с мен на посочените контакти: тел. 0888247863, е-мейл, фейсбук. Хубаво е да се уговорят желанията предварително. Времето за изработка на различните модели е различно, като три дни е минималния срок за малки изделия.

Изпращане и получаване

Мога да ги изпратя с Еконт и да заплати с наложен платеж.

Творби

обеци-малки-крила

Обеци “Малки крила”

Обеци “Малки крила”
Подарък за любимите жени!
Изработени от метализиран полиестерен конец в техника фриволите. Украсени с вплетени сиви перли и мъниста.
Дължината на обеците е 4,5см без закопчалката.
Налични в два цвята- сребристо сив и синьо.

Вижте продукта »
асиметрични-плетени-обеци-с-перли

Асиметрични плетени обеци с перли

Асиметрични плетени обеци с перли.
Ръчно изплетени в техника фриволите – анкарс с метализиран сребърен конец Sanbest, богато украсени с пет размера перли.
Дължина на малката обеца 4см, дължина на голямата 6см. Обеците са изключително леки, въпреки дължината и всяка дама би се чувствала уникално.
Единична бройка и са налични.
Цена 25лв.
Изпращам с куриер по ваше желание.

Вижте продукта »
обеци-пеперуди-фриволите

Обеци Пеперуди Фриволите

Пеперудите имат много значения като символ в различните култури, животът, любовта, промяната и прераждането са най-често срещаните. Пеперудата е женственост, красота, радост и свобода. Не за пръв път плета пеперуда и сега ви предлагам едни нежни обеци. Изплетени в техника фриволите-анкарс, украсени с перли, кристали Сваровски и малки чешки мъниста.

Вижте продукта »
ръчно-плетени-обеци-ледена-роса-фриволите

Ръчно плетени обеци Ледена Роса

Отдавна мечтаех да направя такива обеци, нарекох ги “Ледена роса”. Блещукат като малки капчици роса в студеното вече утро.
Изплетени от сребрист полиестер и синя коприна, украсени с чешки бисер, перли и сини кристали Сваровски. Порадвайте им се! И се чувствайте специални!
Техника на изработка – фриволите.

Вижте продукта »
обеци-фриволите

Обеци Фриволите

Обеците са това бижу, което е може би най-носено. А представените модели са леки и ефирни и могат да се носят както на празник, така и в ежедневието.
Материалите са полиестерна коприна, чешки мъниста, перли и кристал.

Вижте продукта »
гривна-калейдоскоп

Гривна Калейдоскоп

Гривна Калейдоскоп – нарекох я така, защото на светлината кристалите блестят с цветовете на дъгата.
Използвани материали: за основа – тъмно синя полиестерна коприна и чешки кристал и мъниста за декорация
Категория – фриволите
Гривната може да се изработи и в други цветове.

Вижте продукта »

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого