Пачуърк – какво представлява тази техника?

Творба на участник в платформата

CREATIVNI

Името на тази интересна и весела техника произлиза от английските думи “patch” – кръпка и “work” – работа, и се получава “patchwork”. Или иначе казано “съшиване на кръпки”. Това веднага обяснява пъстрите и шарени комбинации на пачуърк изделията. И също така, че в основата си тези изделия се състоят от останали най-различни видове платове.

Стари, непотребни платове, или пък такива, които са останали “на късо” от кроенето и шиенето на други ушити изделия – всички те могат да влязат в употреба. Естествено, трябва Ви и малко фантазия, както и усет за симетрия и красота. Тоест самото комбиниране също следва да е водено от някакви правила, ако “кръпките” го позволяват. За да получите нещо все пак приятно за окото.

пачуърк-материали

Възможностите за изделия направени с техниката Пачуърк могат да бъдат всевъзможни- покривки за легла, възглавници, пердета, покривки за маса, чанти, килими, тапицерии на мебели, дори дрехи. Да не забравяме и домашните любимци- за тях можете да направите легло с тази техника. Едновременно освежавате интериора на дома си и в същото време използвате на пръв поглед неизползваеми и непотребни парчета плат.

Историята на техниката разказва, че тя се е зародила в далечни времена. Били са използвани такива парчета стар и непотребен плат за съшиването на всякакви одеала, дрехи, покривки и всичко, за което се сещате. И то не толкова с идеята да красят дома и интериора, колкото да влязат в употреба и да не бъдат изхвърлени.
Най-ранните образи на пачуърк са открити в Египет и Китай, а предполагаемата им възраст е поне 5000 години. Тоест сега ние, в нашето време, съвсем не откриваме “топлата вода”, а по-скоро се връщаме към старите традиции. Но това е естествено и разбираемо.
Тази техника е съществува и в Япония. А в Индия дори е считана за изкуство и е особено разпространена под името “Kaudhi” в областта Карнатака. “Kaudhi” представлява специален подарък при раждането на бебе в някои части на Карнатака и до днес.

пачуърк-изделие

Освен за “едрите” парчуърк творби, можете да помислите и за съвсем детайлно, стилно и симетрично изпипани украси за дома.

Такъв пример можем да дадем с изработката на Коледните топки на нашата участничка Михаела Иванова. Тя с финес, усет и внимание към детайла е направила ръчно тези коледни топки и украси с техниката Пачуърк. Не е използвала кръпки от стари платове, а съвсем нови платове и панделки, внимателно подбрани и съчетани.
Определено тези уникални изделия излъчват топлина, очарователност и красота.

огромна-коледна-пачуърк-топка

Творби на наши творци

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого