Миксмедия – какво представлява техниката.

CREATIVNI

Как се изработват творби с Миксмедия

Миксмедия – думата се състои от “микс” и “медия”.  Тоест, с други думи казано – миксиране на различни техники. Творбите в категория Миксмедия са много интересни, стоят като живи, релефни са и имат много компоненти. Изпълнението на такава творба изисква предварителна подготовка, както и умения и въображение.

кутия-за-бижута-миксмедия

 С тази техника можете да превърнете една обикновена дървена кутия в приказна вълшебна кутия за бижута или други дребни предмети. Украсяването на такъв вид кутии преминава през доста етапи. 

Избор на кутия

Тя може да бъде гладка дървена или от дебел картон. Гръгла, квадратна или правоъгълна. Ако има фабрична ключалка – още по-добре. А ако няма – можете да си приспособите, за по-голям ефект. Естествено, може и без този елемент. Всичко е във вашите ръце.  

Избор на елементите за декорация

Това е изцяло свободно. Може да вземете готови силиконови елементи, дървени, картонени, гипсови. Също така можете и сами да направите такива, примерно с техниката квилинг. Можете да залепите дори копчета, маниста, пайетки, безопасни игли, кламери. Тук също може да прибавите и елементи с техниката Декупаж, стига да се запазят след боядисването и да се виждат. Всичко, което ви хрумне и смятате че си подходяща в цялостната композиция.

Подреждане на релефните елементи

Симетрично, асиметрично, отгоре, отстрани, отзад или отдолу- това решавате вие. Колкото повече и различни елементи наслагате, толкова по-богата ще бъде кутията ви. Елемните се залепват с лепило или силикон, така че да бъдат трайно прикрепени към кутията.

Боядисване на оформената кутия

С черна акрилна боя боядисайте навсякъде. Хубаво минете всички елементи, така че да не остане никъде бяло. Не се притеснявайте, това е само основа. Подходящо е да нанасяте черното или друг тъмен основен цвят с четка, да за покриете навсякъде. Оставете да изсъхне. 

Боядисване на релефните елементи

Тук идва вече оформянето и “изгряването” на елементите. Желателно е да използвате дунапренени тампони за нанасяне на боята, с потупване. Ако нямате такъв тампон, използвайте домакинска гъба. За цветове използвайте светлите тонове. Това ще придаде още по-голям контраст с основата и ще накара елементите да изпъкнат веднага. Направете ги различни.  Дайте воля на въображението и музата си. Вкарайте душата си! 

След като сте завършили украсяването, боядисването и кутията направена с техниката Миксмедия е завършена, тя може да бъде лакирана. С цел да се предпази от износване и замърсяване през времето напред, можете да нанесете лак на шпрей и по този начин да запечатате красотата.  

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого

Creativni

Аз съм инициаторът на този проект, като същевременно съм и една от вас - творец. Обичам всичко, което е хармонично, красиво и направено с ръце.