Creativni.com

Най-новата платформа
в България

за творци на ръчно
изработени продукти

Квилинг

kviling

Квилингът (на английски: Quilling), наричан още хартиен филигран, е форма на изкуството, която включва използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн. Името на изкуството произлиза от думата „quill“ – „паче перо“, което се е използвало от монахини като основен инструмент още в средновековна Европа (края на 14 началото на 15 век). С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато. Хартията е краткотраен материал и малко са оцелелите шедьоври от средновековието, но въпреки това тази техника се е запазила през годините и е популярна в много страни, особено в Западна Европа – Германия и Англия. Най-широко разпространение квилинг изкуството получава, когато е пренесено на Изток. Квилингът през 15 век е считан за изкуство, през 19 век – за дамско забавление, а през 20 век – почти е бил забравен. Едва в края на миналия век отново започва да се гледа на него като на изкуство. Английската принцеса Елизабет е била сериозно увлечена от изкуството квилинг и много от нейните творения се съхраняват в музея „Виктория и Алберт“ в Лондон. Квилинг изкуство може да бъде видяно и в художествените галерии в Европа, както и по целия свят. Днес, се завръща популярността на quillers (хора, които практикуват изкуството quilling) във всички континенти и във всички сфери на живота. Занаятът става все по-популярна поради ниската цена на материала. Той се използва за украса на сватбени покани, квилинг картички,  поздравителни картички кутии. Quilling може да се види в художествени галерии по цял свят.

Различни Квилинг изделия и пособия

Най-новите творби от нашите творци

ръчно-изработена-картичка

Ръчно изработена картичка

Ръчно изработена картичка с размери 10.5 см/ 18 см. Към картичката има ръчно изработен плик от цветна хартия и целофанен плик.
Използвани материали: Релефен и дизайнерски картон, хартиени лентички 3мм, лепило.

Вижте продукта »
Кутийка-изненада

Кутийка изненада

Размери и форма: варират според поръчката
Използвани материали: перлен картон, дизайнерски картони и хартии, перли, копчета, панделка, дантела, хартиени цветя и др.
Време за изработка: от 5 до 7 дни в зависимост от сложността.

Вижте продукта »
Картичка -по-индивидуална-поръчка

Картичка по индивидуална поръчка

Картичките по индивидуална поръчка са уникати. Вдъхновени са от вашия разказ за получателя на картичката- любими занимания и хобита, работа, специфични изрази, предпочитани цветове и всичко друго, което е свързано с личността на получателя и го характеризира според вас. По това описание обикновено правя моя авторска илюстрация и допълвам общия облик с аксесоари.

Вижте продукта »

Творци в тази категория

радосвета-белева

Радосвета Белева

Здравейте! Казвам се Радосвета. По стечение на обстоятелствата от много години до ден днешен съм счетоводител на свободна практика.
Но в забързаното ежедневие винаги открадвах време да създавам красота с ръцете си – рисувах, бродирах и какво ли не още. И така преди
няколко години съвсем случайно открих поредното си хоби т.нар. квилинг. Оказа се изключително пристрастяващо.

Вижте продукта »
ева-тончева

Ева Тончева

Казвам се Ева Тончева и се занимавам с изработка на различни неща от хартия – предимно квилинг картички и все по-набиращите известност експлодиращи кутии. Започнах преди 3 години с желанието да зарадвам близките си с ръчно изработени подаръци. Неусетно това се превърна в хоби и след това станах част от празниците на много хора. Щастлива съм, когато правя другите щастливи! Затова и всяка картичка и кутия е индивидуално изработена според предпочитанията и вкусовете на празнуващия.

Вижте продукта »

Нека музата бъде с Вас!

Креативни - Домът-на-българските-творци