Creativni.com

Най-новата платформа
в България

за творци на ръчно
изработени продукти

Ръчна изработка - Плетени на една кука

ръчна-изработка-плетени-на-една-кука

Плетенето е метод за изработването на тъкан с помощта на прежда и игли. Плетеният плат се състои от последователни редове примки, наречени бримки. С напредването на всеки ред, нова бримка се изтегля през съществуваща бримка. Готовите бримки се нанизват на иглата, докато други бримки се прехвърлят през тях. Този процес в крайна сметка създава плат, често използван за различни видове облекла. Плетенето може да стане на ръка или с машина. Може да се използват и различни уреди, например станове за плетене на шалове, мрежи или други подложки. Определени изделия може да се плетат и с ръце (без игли или уреди). Но при тях също се спазват правилата за бримките, редовете, наддаването и свиването.

Съществуват множество стилове и методи на ръчно плетиво. Бримките могат да бъдат с или без наметка. Броят наметки определя височината на бримката и реда. Броят на иглите варира от една (плетене на една кука) до 6 (напр. за чорапи). За по-широки изделия плетени на една кука, се използва т.нар. “обръч ” – игли, свързани с метална или пластмасова корда/тел, на което се нанизват бримките. Различни видове прежди и игли се използват, за да се постигне голямо изобилие от плетива. Тези материали дават различен цвят, структура, тегло и завършеност на плетивото. Други фактори, които влияят на крайния резултат са формата, дебелина и гъвкавостта на иглата, както и типа влакна, прежда, структура и усукване. Плетенето е подобно на тъкането и везането, но не използва основа от конци.

В днешно време плетенето далеч задминава представите от едно време. Докато едно време сме плетяли пуловери, шапки и чорпи, то днес това се превръща наистина в изкуство. Творците създават невероятни изделия плетени на една кука.

Различни изделия и пособия за
Ръчна изработка - Плетени на една кука

Най-новите творби плетени на една кука от нашите творци

Бебешка жилетка изработена от прежда Бейби Алпака

Бебешка жилетка изработена от качествена прежда Бейби Алпака.
. /Алпаката е вид коза. Преждата добита от нея е много по-мека от обикновената вълна. Има изключителни качества за задържане и отдаване на топлина. Хипоалергенна е. Всичко това я прави много подходяща за изработката на бебешки дрехи./

Вижте продукта »

Нека музата бъде с Вас!

Креативни - Домът-на-българските-творци