Creativni.com

Домът за творци
на ръчно изработени продукти
в България

Полимерна глина

категория-полимерна-глина

Нека разкажем малко повече за този вид глина. Първо обезателно трябва да споменем, че това всъщност е един нов модерен вариант на старата и позната от много години глина. Грънчарството има история стара колкото и самото човечество. Глинените съдове са били изработвани с ръце и в последствие с помощта на грънчарски колела, като отново ръцете на грънчаря играят роля в оформянето на съвършената творба. Следват сушенето на глинените съдове и след това тяхното допълнително украсяване- чрез боядисване и добавяне на други детайли- завършва процеса.


Модерния прочит на това древно изкуство се превръща в завладяваща мания, хоби и все пак си остава изкуство. Ръчно изкуство, коeто вплита усета на твореца да комбинира цветове и форми. Създават се неповторими цветни и хармонични творби. Сегашните полимерни глини улесняват творците и това дава поле на изява на чистата фантазия и креативност от тяхна страна.


Фимото е полимерна глина, която е мека като пластелин, но при изпичане става твърда като порцелан. Обикновено се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, както и за дребни детайли, тъй като пластичността й го позволява.


Как се пече? Пече се 20мин на 130 градуса във фурна. Може да сложите творбите в тава с готварско фолио (имайте предвид, че полимерната глина е химия, така че съобразете да не е в посуда, в която се храните и осигурете чист въздух в помещението, където се пекат). Може да не загрявате фурната предварително и да печете малко повече… Внимавайте, защото може и да изгорят. Много тънките парченца фимо се изпичат по-бързо, така че може да ги наглеждате. Не се притеснявайте, ако след изпичането фимото все още е пластично – след изстиване се втвърдява. Променят си малко и цвета по време на печене.
Произвежда се в десетки цветове, бива Classic clay (класическо фимо), Soft clay (меко фимо (по-лесно за обработка), Transparent clay (прозрачно фимо – след изпичане става прозрачно, но не като стъкло), Effect clay (с ефекти – брокатни частици и т.н.), Fluorescent clay (светещо на подходяща светлина (например в дискотеката).
Този вид глина е фабрично оцветена, но може и да се боядисва по ваше желание.

Най-новите творби от нашите творци

чаши-за-двойка
Вероника Пенчева

Чаши за двойка с пчелички

Ръчно изработени чаши за двойка с пчелички – декорирани с полимерна глина. При връзка с мен уточняване модела, срока на изработка . Може да се персонализира с име.

Вижте продукта »
светеща-чаша-мики-маус
Вероника Пенчева

Светеща чаша Мики маус

Ръчно изработени голяма Чаша и лъжичка декорирани с полимерна глина. При връзка с мен уточняване модела, срока на изработка . Може да се персонализира с име.

Вижте продукта »
Ръчно изработени Бижута

Обеци “Френски макарони”

Най-най любим мой дизайн!”Френски макарони”, заради цветовете. Любими, защото са различни, необикновени и уникални! Другото име, което съм им дала е “малки райски парченца” 🙂
Изработени са от полимерна глина и смола за повече блясък. На щифт от стомана, не предизвикват алергии.

Вижте продукта »
обеци-плодчета
Ръчно изработени Бижута

Обеци Плодчета

Весели, шарени, забавни! Плодчетата са изработени от полимерна глина, покрити са със смола за допълнителен блясък и здравина. На щифт от стомана, непредизвикващи алергии. Уникати, само по една бройка от вид!

Вижте продукта »
тайната-градина
Ръчно изработени Бижута

“Polka dots”

Кой не обича точки? Постарала съм се с цветовете, така че да има за всеки вкус. Ръчко изработени от полимерна глина и копринени пискюли. Елегантни, весели и най-вече уникати! Само по една бройка.

Вижте продукта »
Ръчно изработени Бижута

Обеци “Тайната градина”

Ръчно изработени обеци от полимерна глина на щифт от стомана. Декорирани с цветя , уникален дизайн. Само по една бройка от вид. Уникати. В класическо черно или нежно бяло.

Вижте продукта »
обеци-Лавандула-ежно-бяло
Ръчно изработени Бижута

Обеци Лавандула Нежно бяло

Обеци Лавандула нежно бяло

Елегантни и впечатляващи, изработени от полимерна глина с ефект кожа, на щифт от стомана. Леки и удобни, не предизвикват алергии. Само по една бройка от вид. Уникати.

Вижте продукта »

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.

 

Loading

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого