Creativni.com

Домът за творци
на ръчно изработени продукти
в България

Полимерна глина

категория-полимерна-глина

Нека разкажем малко повече за този вид глина. Първо обезателно трябва да споменем, че това всъщност е един нов модерен вариант на старата и позната от много години глина. Грънчарството има история стара колкото и самото човечество. Глинените съдове са били изработвани с ръце и в последствие с помощта на грънчарски колела, като отново ръцете на грънчаря играят роля в оформянето на съвършената творба. Следват сушенето на глинените съдове и след това тяхното допълнително украсяване- чрез боядисване и добавяне на други детайли- завършва процеса.


Модерния прочит на това древно изкуство се превръща в завладяваща мания, хоби и все пак си остава изкуство. Ръчно изкуство, коeто вплита усета на твореца да комбинира цветове и форми. Създават се неповторими цветни и хармонични творби. Сегашните полимерни глини улесняват творците и това дава поле на изява на чистата фантазия и креативност от тяхна страна.


Фимото е полимерна глина, която е мека като пластелин, но при изпичане става твърда като порцелан. Обикновено се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, както и за дребни детайли, тъй като пластичността й го позволява.


Как се пече? Пече се 20мин на 130 градуса във фурна. Може да сложите творбите в тава с готварско фолио (имайте предвид, че полимерната глина е химия, така че съобразете да не е в посуда, в която се храните и осигурете чист въздух в помещението, където се пекат). Може да не загрявате фурната предварително и да печете малко повече… Внимавайте, защото може и да изгорят. Много тънките парченца фимо се изпичат по-бързо, така че може да ги наглеждате. Не се притеснявайте, ако след изпичането фимото все още е пластично – след изстиване се втвърдява. Променят си малко и цвета по време на печене.
Произвежда се в десетки цветове, бива Classic clay (класическо фимо), Soft clay (меко фимо (по-лесно за обработка), Transparent clay (прозрачно фимо – след изпичане става прозрачно, но не като стъкло), Effect clay (с ефекти – брокатни частици и т.н.), Fluorescent clay (светещо на подходяща светлина (например в дискотеката).
Този вид глина е фабрично оцветена, но може и да се боядисва по ваше желание.

Най-новите творби от нашите творци

колие-синя-пеперуда
Теменужка Каракаш

Колие “Синя пеперуда” изработено от полимерна глина

Колие “Синя пеперуда” изработено от полимерна глина. Колието е с дължина 50 см., диаметърът на цветето – около 5,5 см. Обеците, заедно с металната част са с дължина 7 см. Цена на колието – 30 лв. Цена на обеците – 8 лв. Цена на комплект – 35 лв.

Вижте продукта »
Александра Цекова

Декорация от полимерна глина и мъх “Мини градинка”

Декорация от полимерна глина и мъх “Мини градинка”. Използвани материали: Кашпа, полимерна глина за изработка на фигурките, горски и скандинавски мъх, изкуствена зеленина, декоративни елементи.

Вижте продукта »

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.


Loading

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого