Изкуства - видове ръчно изработени творби

Ръчно изработени творби - Квилинг

Квилингът (на английски: Quilling), наричан още хартиен филигран, е форма на изкуството, която включва използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно, за да се създаде интересен декоративен дизайн. Името на изкуството произлиза от думата „quill“ – „паче перо“, което се е използвало от монахини като основен инструмент още в средновековна Европа (края на 14 началото на 15 век)

Ръчно изработени творби - Живопис

Живопис – “Живо” и “Пис” – Пишем живо. Рисуваме. Всеки може да се досети какво е това. Дори и малките деца започват развитието си чрез рисуването. Опознават цветовете, после фигурите. Първо драсканици, след това леко оформени фигури. И някой ден могат да станат художници. Рисуваме, за да изразим емоциите, мислите, настроенията си. Вдъхновяваме се от природата, от красиви структури по света, от тайнствени елементи, от емоции, от всичко.

Ръчно изработени творби - Плетени на една кука

Плетенето е метод за изработването на тъкан с помощта на прежда и игли. Плетеният плат се състои от последователни редове примки, наречени бримки. С напредването на всеки ред, нова бримка се изтегля през съществуваща бримка. Готовите бримки се нанизват на иглата, докато други бримки се прехвърлят през тях. Този процес в крайна сметка създава плат, често използван за различни видове облекла. Плетенето може да стане на ръка ...

Ръчно изработени творби - Плетени на 2 куки

Както Плетенето на 1 кука, така и това на 2, носи своята специфична наслада и удовлетворение. Творения плетени по този начин има във всички сфери на живота – от зимните бабини чорапи – до покривки за легла и всякакви връхни топли дрехи. Освен това Творците вече наблягат и на аспекта – играчки, чанти, украшения, дори бижута. Рисуваме, за да изразим емоциите, мислите, настроенията си. Вдъхновяваме се от природата, от красиви структури по света, ...

Ръчно изработени творби - Декупаж

Декупаж (decoupage) – от фр. в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация. Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотивът се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)

Ръчно изработени творби- Щамповани

Какво представлява щамповането? Това е процес, при който с помощта на машини се поставя, най-често върху текстил, но не само, предварително подбран и оразмерен елемент, като например изображение, текст, фирмено лого или отличителен знак и други. Напоследък популярност печелят услуги като щамповане на чаши, химикалки, запалки, шапки и други подобни артикули, които се използват с рекламна или сувенирна цел, или просто за един по-персонален подарък.

Ръчно изработени творби - Сувенири

Когато пътуваме по света и опознаваме различни култури и традиции, винаги ни се иска да запазим в себе си по-ярък спомен от преживяното. Да го задържим по-дълго време. И това обикновено става точно чрез сувенирите. Те са онова малко символично нещо, което ни връща на местата, където сме били. Освен сувенирите, които донасяме със себе си от различно пътувания, получаваме като подаръци също малки фирмени материали, които играят подобна роля- ...

Ръчно изработени творби - Бижута

Бижутата - малкото допълнение към чара на всяка дама. Завършек на фината комбинация с тоалета и останалите аксесоари в облеклото. Капчица магия, особено когато бижутата са уникални. А ръчно изработените бижута несъмнено подчертават индивидуалността на всяка жена. Бижуто е онова мъничко нещо, без което не можем.

Ръчно изработени творби - Стринг арт

Стринг арт - една интересна техника за сътворяването на творби ръчна изработка. На здрава основа се очертава контура на фигурата, която ще бъде изобразена. Това се прави посредством забиването на малки пирончета. След това започва същинската част- с различни по цвят конци се "минава" през всяко пиронче, докато картината не се оформи.

Ръчно изработени творби - Фриволите

По същество „Фриволите” е уникална техника за плетене, много рядка и малко позната в България, но изключително фина и красива. Известна още като Tatting /Фриволите/, в момента е една от най-горещите тенденции в ръкоделието и това се дължи на факта, че всичко е направено на ръка с малка совалка, с която се правят възли. Възелът е деликатно упражнение, което изисква точност и последователност.

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте новите творби директно във Вашия мейл.


Loading

Нека музата бъде с Вас!

креативни-домът-на-българските-творци-лого